Dołączył: 30 Kwi 2013 Posty: 21 Skąd jesteś (miejscowość / region): LUBIN Posiadane auto: Chrysler T&C 3.3 benz.gaz.2002 rok
Piwa: 0/1
Wysłany: Sob 09 Lis 2013, 19:53
Temat postu:
Kontrolka silnika i bład P0420
Witam już jakiś czas temu to się stało zapaliła się kontrolka awaryjna silnika,zresetowqałem to przez odłączenie klemry.Problem powtórzył się jeszcze raz dzisiaj zrobiłem kluczykowanie i wystąpił ten błąd.
P0420,"System katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu "
Co wy na to jakas pilna sprawa, co dalej z tym robic??
A tak na marginesie to po jeździe nie ważne jakiej taki jakiś dziwny swa wydziela siie gdzies ,mi to smierdzi jakby spod machy,ciezko okreslic ten zapach czy to jest związane z tym kodem, a może wyczytałem na forum ,że to jakiś spalony olej z ASB,powiem jeszcze ,że cały czas jak kupiłem pali się kontrolka ABS ale fachowiec od T&C nie mógł nic stwierdzić co to bo nie odpowiadał mu komputer na to.Pomózcie cosik.Pozdrawiam.
Dołączył: 30 Kwi 2013 Posty: 21 Skąd jesteś (miejscowość / region): LUBIN Posiadane auto: Chrysler T&C 3.3 benz.gaz.2002 rok
Wysłany: Czw 12 Gru 2013, 13:34
Temat postu:
Re: ( Chrysler Town & Country ) Kontrolka silnika i bład P0420
Witam witam ponownie.
Nikt nie miał do czynienia z tym kodem przesladuje mnie już drugi miesiąc
P0420,"System katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu "
Po odpięciu klemr znika,ale po jakimś czasie zaświeca się z powrotem.Czy to cosik pilnego auto zachowuje się ok.
Ps.swąd z posta wyżej znikł
Od znajomego który pracuje w Peugocie przesłał mi takie coś:
W nomenklaturze Pegeotowskiej oznacza on "starzenie się katalizatora" czyli utratę jego właściwości. 0420 oznacza pierwszy rząd cylindrów w ukł. V (w Peugeocie liczony od strony skrzyni biegów i od kabiny stojąc przodem do auta). Najczęściej przyczyną jest uszkodzenie przedniej lub tylnej sondy lambda (niespójność pomiaru z obu sond), nieszczelność ukł. wydechowego, pęknięcie wkładu katalizatora, utrata autadaptacji na skutek np.: inst. gazowych.
Możę na coś stawiacie ktoś miał coś podobnego i stawia ,ze to raczej na bank to??Czy pilnie jechać do mechaniora??
Wysłany: Sro 10 Wrz 2014, 18:49
Temat postu:
Witam ponownie kod nadal się pojawia, a resetowanie go poprzez odłączenie klemr robi się uciązliwe.Spotkał się ktoś z podobnym kodem jaką diagnostykę stosowaliście itp. Pozdrawiam.
Dołączył: 22 Kwi 2014 Posty: 11 Skąd jesteś (miejscowość / region): Słupsk/Praga Posiadane auto: Chrysler T&C 2012 3.6
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 16 Paź 2014, 22:33
Temat postu:
Blad P0420 wywyalilo mi w moim Subaru Foresterze. Auto mialo 2 lata i 48tys km, bez LPG. Powidzieli mi w serwisie, ze to albo katalizator uszkodzony albo sonda lambda. Zdziwilo mnie to bo auto mialo 2 lata.Pozniej sie okazalo, ze katalizator i sonda ok ale auto japonskie mialo wgrana niska tolerancje jakosci spalin (japnska norma), u nas paliwo jest gorsze i wyskakiwal ten blad. Byla akcja serwisowa Subaru i wgrywali nowe oprogramowanie do kompa. Czyli zawyzali tolerancje spalin, potem auto hulalo jeszcze dlugo I nie mialem z nim problemu.
W starszych autach gdzie pojawial sie ten blad najczesciej byla to sonda lambda, rzadziej katalizator. Chlopaki kombinowali i wstawiali jakies tulejki pod sonde, kasowali blad i problem nie wracal.